SEO Оптимизация

Най-големите SEO Грешки за Един Сайт

Най-големите SEO грешки за един сайт

Борбата за справяне с постоянните актуализации и избягване на техническите проблеми на сайта е част от ежедневието на уебмастерите.

Дори ако вече сте наясно с редица проблеми на вашия сайт, може да е трудно да поддържате здравето му в постоянно променящия се свят на SEO.

С реална представа за най-честите (и потенциално вредни) грешки, обаче, можете да си дадете шанс да минимизирате техническите проблеми и да увеличите производителността на сайта си. Знанието за някои от най-добрите SEO практики, със сигурност ще ви е от полза.

Това ръководство ви предоставя изчерпателен списък за проверка на сайта, който ще ви помогне да направите точно това като уебмастер, независимо колко голям или малък е вашият сайт.

Как събрахме данните

От Semrush са анализирали 250 000 уебсайта от различни ниши, включително здраве, пътуване, спорт и наука, чрез техния инструмент за аудит на сайтове, за да намерят най-често срещаните SEO грешки, които ги възпрепятстват.

Общо взето са анализирани:

 • 310 161 067 уеб страници
 • 28 561 137 301 връзки
 • 6 910 489 415 изображения

Този обем на анализ ни даде достатъчно информация, за да създадем изчерпателен шаблон за одит на сайт, който уебмастерите могат да използват, за да избегнат грешките сами.

Създаване на шаблон за одит на сайт, подкрепен от изследвания

Не може да се избяга от факта, че правилно проведеният одит на сайт е трудоемка задача.

Това проучване разкри 27 общи грешки, които очевидно не могат да бъдат изпълнени наведнъж, затова сме разбили списъка на различни подточки, които да се използват като действителен шаблон.

Пренебрегване на HTTP статуса и проблемите със сървъра

Пренебрегване на HTTP статуса и проблемите със сървъра

Най-критичните технически проблеми с уебсайта често са свързани с неговия HTTP статус. Те включват статус кодове като Грешка 404 (Страницата не е намерена), които показват отговора на сървъра след заявка от клиент, като браузър или търсачка.

Когато диалогът между клиент и сървър – или, с други думи, потребител и вашият сайт – се прекъсва и се разваля, така се разваля и доверието на потребителя в сайта. Сериозните проблеми със сървъра може не само да доведат до загуба на трафик поради недостъпно съдържание, но и да навредят на вашата класация в дългосрочен план.

Грешки, които засягат вашия HTTP статус:

Грешки 4xx

Кодовете 4xx означават, че страницата е счупена и не може да бъде достигната. Те също могат да се прилагат към работещи страници, когато нещо блокира ботовете за търсене.

Необходени страници

Това се случва, когато страница не може да бъде достигната по една от две причини: 1) времето за отговор на вашия сайт е над пет секунди; или 2) вашият сървър отказва достъп до страницата.

Счупени вътрешни връзки

Това са връзки, които водят потребителите към нефункционираща страница, което може да навреди на UX и SEO.

Счупени външни връзки

Това са връзки, които водят потребителите към страници, които не съществуват на друг сайт, което изпраща отрицателни сигнали към търсачките.

Счупени вътрешни изображения

Това се отбелязва, когато файл с изображение вече не съществува или URL адресът му е написан грешно.

Други общи грешки в HTTP статуса включват:

 • Постоянни пренасочвания
 • Временни пренасочвания

Неоптимизирани мета тагове

Неоптимизирани Мета Тагове

Вашите мета тагове помагат на търсачките да идентифицират темите на вашите страници, за да ги свържат с ключовите думи и фрази, използвани от търсачките. Създаването на правилни заглавни тагове означава избор на подходящи ключови думи, за да се формира уникална и привлекателна връзка за потребителите в страниците с резултати от търсенето (SERP).

Мета описанията ви дават допълнителни възможности да включите ключови думи и свързани фрази. Те трябва да бъдат възможно най-уникални и персонализирани – ако не създадете свои собствени, Google автоматично ще ги генерира на базата на ключовите думи в заявките на потребителите, което понякога може да доведе до несъответствие между термините за търсене и свързаните резултати.

Оптимизираните заглавни тагове и мета описания трябва да включват най-подходящите ключови думи, да са с правилна дължина и да избягват дублиране колкото е възможно.

Някои индустрии, като електронната търговия с дрехи, не могат да създадат уникални описания за всеки един продукт, затова трябва да предложат уникална стойност в други области на тялото на техните целеви страници. Ако е възможно да имате уникални мета данни, обаче, трябва да се насочите в тази посока, за да дадете на вашия сайт най-добър шанс да увеличи въздействието си в SERP.

Най-честите грешки с мета тагове, които могат да навредят на класирането:

Дублирани заглавни тагове и мета описания

Две или повече страници с едни и същи заглавия и описания затрудняват търсачките да определят правилно релевантността и, следователно, класирането.

Липсващи H1 тагове

Таговете H1 помагат на търсачките да определят темата на вашето съдържание. Ако те липсват, ще има пропуски в разбирането на Google за вашия уебсайт.

Липсващи мета описания

Добре написаните мета описания помагат на Google да разбере релевантността и насърчават потребителите да кликнат на вашия резултат. Ако те липсват, кликваемостта може да падне.

Дублирани H1 тагове и заглавни тагове

Когато H1 таговете и заглавните тагове са едни и същи на дадена страница, това може да изглежда прекалено оптимизирано и може да означава, че са пропуснати възможности да се класирате за други релевантни ключови думи.

Други общи грешки с мета тагове включват:

 • Кратки / дълги заглавни елементи
 • Множество H1 тагове

Създаване на дублирано съдържание

Създаване на Дублирано Съдържание

Дублираното съдържание има потенциал да навреди на класирането ви.

Трябва да избягвате дублирането на всякакъв вид съдържание от всякакъв вид сайтове независимо, дали те са директен конкурент или не. Внимавайте за дублирани описания, параграфи и цели раздели от текст, дублирани H1 тагове на множество страници и проблеми с URL адресите, като www и non-www версии на една и съща страница. Обръщайте внимание на уникалността на всеки детайл, за да се уверите, че страницата не само е годна за класиране в очите на Google, но и е атрактивна в очите на потребителите.

Най-честите проблеми с дублиране, които засягат сайтовете:

Дублирано съдържание

Инструментът за одит на сайта отбелязва дублирано съдържание, когато страници на вашия уебсайт имат същия URL адрес или копие, например. Това може да бъде решено, като се добави връзка rel = „canonical“ към един от дубликатите или се използва 301 пренасочване.

Други общи грешки с дублиране включват:

 • Дублирани H1 тагове и заглавни тагове
 • Дублирани мета описания

Пренебрегване на оптимизацията на вътрешни и външни връзки

Пренебрегване на оптимизацията на вътрешни и външни връзки

Връзките, които водят вашите посетители вътре и извън вашите клиентски пътешествия, могат да навредят на общото потребителско изживяване и, следователно, на вашето класиране в търсенето. Google просто не класира сайтове, които предлагат лошо потребителско изживяване.

Това проучване показа, че близо половината от сайтовете, които преминаха през инструмента за одит на сайт, имат проблеми с вътрешните и външните връзки, което би предполагало, че техните индивидуални архитектури на връзките не са оптимизирани. Някои от връзките имат подчертавания в URL адресите, съдържат атрибути nofollow и са HTTP вместо HTTPS и това може да засегне класирането.

Можете да намерите счупени връзки на вашия сайт с инструмента за одит на сайт на Semrush или да изпратите запитване към нас, за да изготвим такъв одит; следващата стъпка би била да идентифицираме кои от тях имат най-голямо въздействие върху нивата на ангажираност на вашите потребители и да ги поправим по приоритет.

Най-честите проблеми с връзките, които могат да засегнат класирането:

Връзки, които водят към HTTP страници на HTTPS сайт

Връзките към стари HTTP страници могат да причинят небезопасна връзка между потребителите и сървъра, затова се уверете, че всички ваши връзки са актуализирани.

URL адреси, съдържащи долни черти

Търсачките може да грешно интерпретират долните черти и неправилно да индексират вашия сайт. Можете да използвате тирета вместо долни черти.

Други общи грешки с връзките включват:

 • връзки, които водят към 4xx страници
 • връзки, които водят към 5xx страници
 • връзки, които водят към пренасочени страници

Пренебрегване на оптимизацията на изображенията

Оптимизацията на изображенията е важна част от SEO, която често се пренебрегва. Изображенията могат да заемат значителен обем от данните на вашия сайт и могат да забавят времето за зареждане на страницата, ако не са правилно оптимизирани. Те също така могат да предоставят допълнителни възможности за класиране в Google Images, ако са правилно озаглавени и описани.

Най-честите грешки с изображенията, които могат да засегнат класирането ви са:

Твърде големи изображения

Големите изображения могат да забавят времето за зареждане на страницата, което може да навреди на UX и SEO.

Липсващи ALT атрибути

ALT атрибутите предоставят на търсачките и на хората с визуални увреждания описания на изображенията във вашето съдържание. Без тях се губи релевантността и ангажираността.

Изображения с 4xx статус код

Това са изображения, които не могат да бъдат достигнати от браузъра или търсачката, което може да навреди на UX и SEO.

Други общи грешки с изображенията включват:

 • Изображения с 5xx статус код
 • изображения с пренасочени URL адреси

Пренебрегване на мобилната оптимизация

Мобилната оптимизация е важна за всеки сайт, независимо от нишата или индустрията. Google вече използва първо мобилно индексиране за всички нови уебсайтове, което означава, че версията на вашия сайт, която се показва на мобилни устройства, ще бъде тази, която Google ще използва за оценка и класиране. Ако вашият сайт не е оптимизиран за мобилни устройства, това може да има сериозно отрицателно въздействие върху класирането му.

Най-честите грешки с мобилната оптимизация, които могат да засегнат вашите класации:

Липсващи мета viewport тагове

Мета viewport таговете позволяват на браузъра да адаптира страницата към различни размери на екрана. Ако те липсват, UX може да е неудобен на мобилни устройства.

Неподходящ размер на шрифта за мобилни устройства

Ако шрифтът на вашия сайт е твърде малък за мобилни устройства, това може да затрудни четенето и да навреди на UX.

Близки до себе си интерактивни елементи

Ако бутоните и връзките на вашия сайт са твърде близки един до друг на мобилни устройства, това може да затрудни навигацията и да навреди на UX.

Други общи грешки с мобилната оптимизация включват:

 • Липсващи мета тагове за мобилни устройства
 • неподходящ размер на съдържанието за мобилни устройства

Заключение

Справянето с тези грешки може да изглежда огромна задача, но с правилните инструменти и подход, можете да подобрите значително здравето и класирането на сайта си.

Инструментът за одит на сайта на Semrush може да ви помогне да идентифицирате и отстраните тези грешки, като ви предостави подробен план за действие. Не забравяйте, че SEO е процес и изисква постоянно подобрение и оптимизация.

В случай, че искате ние да изготвим SEO одит на сайта ви, може да се свържете с нас, за да го направим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *