Инструменти за проверка на скоростта на сайта

Инструменти за проверка на скоростта на сайт

Безспорно един от важните фактори за класирането на сайта ви по-добре в Google е скоростта. Но кой е най-удачният метод да я измерите? И как да изберете правилната пропорция функционалност към скорост? В тази статия ще се опитам да обясня точно това.

Функционалност vs. Скорост

Преди да преминем към инструментите за измерване на скоростта на даден сайт следва да отбележим, че не е необходимо да се вманиачаваме в числата от инструментите. По-скоро трябва да видите колко добра е скоростта на зареждане на сайта ви от вашият лаптоп, от телефона, от телефона на приятел, през 3G и през 4G.

Това е така, защото повечето метрики, включително Google PageSpeed Insights дават информация за това, което може да се подобри по кода на страницата, но това не винаги е възможно поради редица функционалности и проблеми, които могат да се създадат с потребителското изживяване. Така например един онлайн магазин е напълно нормално да има по-нисък PageSpeed резултат от един информационен сайт, но това в никакъв случай не означава, че той ще зарежда по-бавно.

Инструменти за измерване на скоростта на уеб сайт

Време е да преминем към същинската част на нашата статия, а именно – преглед на различните инструменти за тестване на скоростта на сайта ви.

Google PageSpeed Insights

Въпреки, че това е инструментът на Google за тестване на скорост, това е и инструментът, в чиито числа не е необходимо вманиачаване.

Това е така, защото този инструмент не тества само скоростта, за която сайта ви се зарежда, а и това дали сайта използва възможно най-добрите техники за оптимизация на кода и съдържанието.

И докато част от тези техники, като оптимизацията на изображенията, са сравнително лесни за изпълнение, съществуват други, които не винаги е възможно да бъдат изпълнени.

Не винаги например е възможно напълното минифициране и комбиниране на CSS стиловете и JS файловете. Понякога това може да доведе до частична или пълна неизползваемост на сайта, а разликата в реалната скорост за посетителите да е минимална.

Google PageSpeed Insights

Затова в проектите, които изработваме винаги се стремим към възможно най-високият PageSpeed резултат, но не за сметка на важни функционалности и в никакъв случай за сметка на потребителското преживяване.

Може да тествате сайта си с инструмета Google PageSpeed Insights от тук: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=bg

Pingdom Website Speed Test

Следващият инструмент, който ще разгледаме в тази статия е Pingdom Website Speed Test.

Този инструмент е особено полезен за тестване на сайта ви от различни локации, извън България. Инструментът предоставя важна информация за това кои ресурси зареждат по-дълго време, информация за размерът на страницата, времето за зареждане от избраната точка на достъп, броят на изпратените заявки и др.

Освен това инструментът предлага и платена версия, която автоматично ще тества сайта ви, през опреден период от време и ще ви известява при новооткрити проблеми и забавяния.

За съжаление инструмента има един недостатък, а именно – няма точка на достъп – България. Това ще рече, че ако сайта ви е насочен към българската аудитория и е качен е на български сървър няма да може да добиете реална представа за скоростта на зареждане на таргетираните ви потребители.

Pingdom Website Speed Test

Другият недостатък на инструмента е, че Pingdom разпознава само един вид компресия – Gzip, докато нашите сайтове използват по-новата и по-добра компресия – Brotli, която не се разпознава от Pingdom, като затова и Performance Grade на сайта Ви може да е B, вместо A.

Може да тествате сайта си с Pingdom Website Speed Test, напълно безплатно от тук: https://tools.pingdom.com/

GTMetrix

Стигнахме до GTMetrix – един от най-добрите инструменти за тестване на това, дали сайтът ви използва правилни техники за оптимизация на кода, кеширането и правилното прилагане на CDN (където е необходимо).

В инструмента на GTMetrix също трябва да се абстрахирате от високата скорост дадена в таба Fully Loaded Time, защото инструмента е Канадски и всички тестове се извършват от сървъра им в Канада. Поради тази причина скоростта измервана от GTMetrix не е най-точният показател, който искате да следите с него, в случай, че сайтът ви е насочен към България.

Въпреки това информацията, която GTMetrix дава е особенно полезна за това да оптимизирате максимално кода на страниците си и да използвате най-добрите практики за да сведете заявките и реалното време за зареждане до минимум.

Тест за Скорост - GTMetrix

След последният ъпдейт на GTMetrix сайта вече е почти идентичен с с Google PageSpeed, тъй като и двата теста използват Lighthouse на Google за определяне на скоростта. Според мен старият инструмент беше значително по-полезен от ъпдейтнатата версия и в момента почти няма разлика при тест от Google PageSpeed и GTMetrix.

Може да изпробвате инструмента за скорост GTMetrix от тук: https://gtmetrix.com/

Тест за скорост на браузъра Opera

Стигнахме до един от най-точните тестове за скорост. Тестът на браузъра Opera всъщност е много по-прост от изброените дотук, но показва реалната скорост, с която сайта ви зарежда от IP адресът, който използвате.

Реално това е единственият практически тест за скорост, от който се нуждаете, за да прецените дали сайта ви е бавен или бърз за посетителите му.

Тук не се измерват различни нива на компресия и доставяне на съдържанието, а чиста скорост и то от местоположението, на което се намирате. Това е супер полезно тъй като ако сайта Ви е на сървър в България ще може да тествате практическата му скорост от България.

Тест за скорост на Opera Browser

Можете лесно да направите теста за скорост на Opera, като просто изтеглите и инсталирате браузъра. След това напишете в полето за URL адрес opera:speedtest и ще Ви се отвори прозорец, в който трябва да въведете URL адресът на сайта си и да натиснете бутона “Пусни тест”. За още по-голямо удобство след края на теста може да заснемете скрийншот с помощта на бутона с камерката.

Web Page Test

И един бонус тест, който може да извършите от доста места по света, като отново България е изключение, за съжаление. Това е теста за скорост на Web Page Test.

Тук, освен, че тествате сайта си за скоростта му, ще получите и сведения за сигурността му. Теста търси дали са инсталирани и правилно конфигурирани хедърите за сигурност, които са силно препоръчителни ако искате да предпазите сайта си от множество атаки.

Хубавото е, че сайта позволява тестове от Германия и Ирландия, които са сравнително близо до България и дава относително точни резултати.

Тества се първото време за реакция на сървъра, компресирането на съдържанието, сигурността и кеширането на статичните ресурси.

Може да извършите тест на сайта си през Web Page Test напълно безплатно, като използвате тази връзка: https://www.webpagetest.org/

Тест за скорост и сигурност от Webpage Speed Test

Заключение

В заключение може да обобщим, че не бива да бъдем маняци в тестовете за скорост, защото те не винаги показват практическата скорост на сайта ни. А тя е най-важна за класирането Ви в Google и за потребителското изживяване.

Не случайно Google Analytics не използва PageSpeed Insights на Google, за да определи скоростта на сайта Ви. Инструмента използва браузърите на посетителите Ви за това и взема практическата средна стойност на зареждане, за да изведе точните данни за скоростта.

Най-добрият начин да тествате практическата скорост на сайта си е като го отворите през различни браузъри и на различни устройства от държавата, към която е насочен. Като ако се нуждаете от по-конкретни данни може да използвате инструмента за скорост на Opera Browser.

Остави Коментар

Всички полета означени със звездичка (*) са задължителни