Безспорно един от важните фактори за класирането на сайта ви по-добре в Google е скоростта. Но кой е най-удачният метод да я измерите? И как да изберете правилната пропорция функционалност към скорост? В тази статия ще се опитам да обясня точно това.

Функционалност vs. Скорост

Преди да преминем към инструментите за измерване на скоростта на даден сайт следва да отбележим, че не е необходимо да се вманиачаваме в числата от инструментите. По-скоро трябва да видите колко добра е скоростта на зареждане на сайта ви от вашият лаптоп, от телефона, от телефона на приятел, през 3G и през 4G.

Това е така, защото повечето метрики, включително Google PageSpeed Insights дават информация за това, което може да се подобри по кода на страницата, но това не винаги е възможно поради редица функционалности и проблеми, които могат да се създадат с потребителското изживяване. Така например един онлайн магазин е напълно нормално да има по-нисък PageSpeed резултат от един информационен сайт, но това в никакъв случай не означава, че той ще зарежда по-бавно.

Инструменти за измерване на скоростта на уеб сайт

Време е да преминем към същинската част на нашата статия, а именно – преглед на различните инструменти за тестване на скоростта на сайта ви.

Google PageSpeed Insights

Google PageSpeed Insights - WebSEO.bg

Въпреки, че това е инструментът на Google за тестване на скорост, това е и инструментът, в чиито числа не е необходимо вманиачаване.

Това е така, защото този инструмент не тества само скоростта, за която сайта ви се зарежда, а и това дали сайта използва възможно най-добрите техники за оптимизация на кода и съдържанието.

И докато част от тези техники, като оптимизацията на изображенията, са сравнително лесни за изпълнение, съществуват други, които не винаги е възможно да бъдат изпълнени.

Не винаги например е възможно напълното минифициране и комбиниране на CSS стиловете и JS файловете. Понякога това може да доведе до частична или пълна неизползваемост на сайта, а разликата в реалната скорост за посетителите да е минимална.

Затова в проектите, които изработваме винаги се стремим към възможно най-високият PageSpeed резултат, но не за сметка на важни функционалности и в никакъв случай за сметка на потребителското преживяване.

Може да тествате сайта си с инструмета Google PageSpeed Insights от тук: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=bg

Pingdom Website Speed Test

Pingdom Tools - WebSEO.bg

Следващият инструмент, който ще разгледаме в тази статия е Pingdom Website Speed Test.

Този инструмент е особено полезен за тестване на сайта ви от различни локации, извън България. Инструментът предоставя важна информация за това кои ресурси зареждат по-дълго време, информация за размерът на страницата, времето за зареждане от избраната точка на достъп, броят на изпратените заявки и др.

Освен това инструментът предлага и платена версия, която автоматично ще тества сайта ви, през опреден период от време и ще ви известява при новооткрити проблеми и забавяния.

За съжаление инструмента има един недостатък, а именно – няма точка на достъп – България. Това ще рече, че ако сайта ви е насочен към българската аудитория и е качен е на български сървър няма да може да добиете реална представа за скоростта на зареждане на таргетираните ви потребители.

Другият недостатък на инструмента е, че Pingdom разпознава само един вид компресия – Gzip, докато нашите сайтове използват по-новата и по-добра компресия – Brotli, която не се разпознава от Pingdom, като затова и Performance Grade на сайта ни е B, вместо A.

Може да тествате сайта си с Pingdom Website Speed Test, напълно безплатно от тук: https://tools.pingdom.com/

GTMetrix

GTMetrix - WebSEO.bg

Стигнахме до GTMetrix – един от най-добрите инструменти за тестване на това, дали сайтът ви използва правилни техники за оптимизация на кода, кеширането и правилното прилагане на CDN (където е необходимо).

В инструмента на GTMetrix също трябва да се абстрахирате от високата скорост дадена в таба Fully Loaded Time, защото инструмента е Канадски и всички тестове се извършват от сървъра им в Канада. Поради тази причина скоростта измервана от GTMetrix не е най-точният показател, който искате да следите с него, в случай, че сайтът ви е насочен към България.

Въпреки това информацията, която GTMetrix дава е особенно полезна за това да оптимизирате максимално кода на страниците си и да използвате най-добрите практики за да сведете заявките и реалното време за зареждане до минимум.

Може да изпробвате инструмента за скорост GTMetrix от тук: https://gtmetrix.com/

Web Page Test

WebPageTest - WebSEO.bg