Уеб Дизайн

Защо да Изберете WordPress за Изработка на Сайт?

Защо да изберете WordPress за изработка на сайт?

Някога искали ли сте да започнете страничен онлайн бизнес? Или пък да направите текущият си бизнес достъпен за широката интернет аудитория? Притеснявате се защото не сте достатъчно технически грамотен и създаването на уеб сайт или онлайн магазин изглежда трудоемко и време отнемащо? Наемането на някой да го свърши вместо вас ви се струва скъпо и не мислите, че инвестицията ще бъде оправдана? Тези въпроси са нормални за всеки, който все още не се е решил да започне първият си онлайн проект.

Въпреки това, живеем в 21 век и да имаш бизнес, който няма интернет присъствие е изпускане на един от най-големите канали за достигане на качествени и таргетирани клиенти.

Всъщност сега е по-лесно от всякога да се сдобиете с качествен уеб сайт или онлайн магазин, а възможностите ви са почти неограничени ако използвате безплатната платформа WordPress!

КАКВО Е WORDPRESS?

WordPress е система за управление на съдържанието (CMS от анг. Content Management System), което означава, че WordPress ще ви помогне да създавате и организирате съдържанието на сайта си без сериозни технически познания.

КАКВО Е СЪДЪРЖАНИЕТО, КОЕТО МОЖЕ ДА ПРОМЕНЯТЕ С WORDPRESS?

Всичко, което виждате, когато посетите даден сайт – логототекстаменютатаконтактната информациякартинкитевидеата и общо взето цялото видимо съдържание.

Тъй като съществуват WordPress.com и WordPress.org. WordPress.org предлага да изтеглите безплатната CMS – WordPress и да я инсталирате на ваш собствен хостинг и домейн, както и да добавяте разширения към нея. WordPress.com предлага напълно безплатна система, включваща собствен хостинг, която е подходяща за некомерсиални блогове. В тази статия ще разглеждаме само системата, която трябва сами да хостнете, а именно тази, която може да изтеглите от WordPress.org.

ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕТЕ WORDPRESS ЗА ВАШИЯТ САЙТ?

За да разберете по-добре какво е система за управление на съдъжанието може да си представите вашия сайт като един празен търговски обект. Вашият CMS ще ви помогне да организирате това търговско пространство така, че рафтовете в него да са логично разположени и лесни за достъпване, както и продуктите или услугите, които предлагате да изглеждат атрактивно за посетителя.

Когато избирате системата, която да управлява съдържанието на сайта ви имате много опции пред себе си и те не са еднакви нито по цена, нито по функционалност, нито по практичност и естетичност.

Ето няколко причини, които правят WordPress най-добрият избор за започване на онлайн проекта Ви:

-piggy-bank

WORDPRESS Е БЕЗПЛАТЕН

Точно така, тази невероятна система, предлагаща голям набор от функции е напълно безплатна и може да я изтеглите от WordPress.org. Разбира се, отново трябва да си намерите подходящ хостинг и домейн, които ще трябва да заплатите, както и да си закупите някоя добра, платена тема и разширения, ако искате да направите нещо добре изглеждащо и функционално.

-management

WORDPRESS Е ЛЕСЕН ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ

Основната инсталация на WordPress отнема около 5 минути и не се различава много от инсталиране на програма на компютъра Ви. Относително лесно е да направите сравнително добре изглеждащ сайт на WordPress за кратко време, дори да не сте програмист.

-team-1

WORDPRESS ИМА МНОГО ДОБРА ПОДДРЪЖКА

Над 40% от всички сайтове в мрежата използват WordPress, а от сайтовете използващи CMS дялът на WordPress надвишава 60%! Поради голямата си популярност, WordPress разполага с много активни потребители, които винаги са готови да помогнат, а шансът да срещнете проблем, на който вече е отговорено са много големи, стига да знаете Английски език, разбира се. ?

Колко сайтове използват WordPress?

WordPress 60%
Друга система 40%
-project-management

ЛЕСНО Е ДА НАПРАВИТЕ УНИКАЛНО ИЗГЛЕЖДАЩ УЕБСАЙТ С WORDPRESS

Поради факта, че WordPress е CMS с отворен код, съществуват много хоби и професионални разработчици, които винаги намират начин да оптимизират и подобрят работата на системата. Съществуват хиляди безплатни и платени теми, които може да използвате, за да направите сайта си да изглежда така, както винаги сте искали.

Мислете за темата си, като за интериорният дизайн на магазина си. Добрата тема ще се погрижи сайта да изглежда добре, да имате контрол над цветовите гами, видът на менютата, шрифтовете и оптимизацията на съдържанието. Когато избирате тема е изключително важно тя да е направена от добър автор и да има добра поддръжка и чести обновления.

-gears

СЪЗДАЙТЕ МЕЧТАНАТА ФУНКЦИОНАЛНОСТ С РАЗШИРЕНИЯТА ЗА WORDPRESS

След като сте избрали подходящ домейн, хостинг и тема и сте ги инсталирали и настроили успешно идва време да разгледате хилядите разширения за платформата. Отново съществуват безплатни и платени варианти. С помощта на разширенията може да превърнете един обикновен сайт в оптимизиран, завършен онлайн проект, който да изглежда и функционира по начинът, по който винаги сте мечтали.

Възможностите с разширенията на платформата са буквално неограничени. Има създадени разширения за почти всичко. Например безплатното разширение WooCommerce, може да превърне всеки WordPress сайт в онлайн магазин, с разширена фукнционалност. Разбира се, освен подобренията за WordPress същестуват и хиляди такива за WooCommerce.

-padlock

WORDPRESS МИСЛИ ЗА СИГУРНОСТТА ВИ

От Automattic (създателите на WordPress и WooCommerce) са улеснили поддръжката на системата им, като са я направили максимално лесна за обновяване, което от своя страна е ключово в борбата с хакерите и крадците на лични данни.

Някои от обновленията на WordPress се случват автоматично и дори няма да разберете за тях. Това са критичните обновления, които подобряват сигурността на платформата. Можете също да изберете и дали темите и разширенията на инсталацията Ви ще се обновяват автоматично или Вие ще правите това ръчно.

Аз лично предпочитам ръчният вариант, тъй като не винаги обновленията работят така, както сме искали, а и е възможно част от разширенията да не работят с обновения WordPress/WooCommerce. Винаги е добре да правите резервно копие на базата данни и файловете си преди инсталиране на обновления и нови разширения.

Хубаво е и да имате тестова среда за да тествате новите обновления, преди да ги приложите на официалният си сайт.

-bar-chart

WORDPRESS СЕ ХАРЕСВА ОТ ТЪРСАЧКИТЕ

Дори най-добре изглеждащият и функционален сайт би бил безполезен без посетители. Едно от най-важните неща за новата ви онлайн платформа е да бъдете лесно откривани от потенциалните си клиенти. WordPress е структуриран перфектно за това! Google и другите търсещи машини обичат WordPress!

Особенно важно за класирането на WordPress сайта ви е да инсталирате и настроите правилно SEO разширение, като Yoast SEO, RankMath SEO или All in One SEO Pack. Лично аз предпочитам RankMath SEO.

-database

ЛЕСНА МИГРАЦИЯ

В случай, че някога, по някаква причина поискате да смените хостинга, който използвате, може да мигрирате целият си сайт на нов хостинг с няколко лесни стъпки, за по-малко време от колкото да мигрирате повечето други системи за управление на съдържанието.

WORDPRESS: ПРАВИЛНИЯТ ИЗБОР ПРИ ИЗРАБОТКА НА УЕБ САЙТ ИЛИ ОНЛАЙН МАГАЗИН

В заключение мога да обобщя, че ако искате професионално изглеждащ уеб сайт, който да има базова SEO оптимизация, да е лесен за изработка и поддръжка, WordPress почти винаги ще бъде най-добрият избор.

В случай, че изпитвате затруднения или просто искате сайта Ви да бъде направен и поддръжан от професионалисти, както в изработката на качествени сайтове и онлайн магазини, така и с успешен дългогодишен онлайн бизнес – ще се радваме да ни се доверите и да работим заедно по бъдещия Ви проект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *